הכי בטוח
זכויות העובדים וחובת המעסיק במסגרת חוק הפנסיה
למרות שהפרשות ל פנסיה מחוייבות על פי צו הרחבה כללי במשק, ולמרות שידוע לכל מעסיק העובר עליו כי הוא עלול לעמוד לדין, בכל זאת תמיד אפשר למצוא את המנהל התורן שבחר לבצע קיצוץ ולהפסיק את הפרשות התנאים הסוציאליים לעובדיו.
איך אפשר לתבוע את המעסיק במידה ואינו משלם את ההפרשות הפנסיוניות?
במקרה בו המעסיק בוחר שלא לשלם את הפרשות הפנסיה, לעובד יש עילה ברורה לתביעה.
התביעה יכולה לפנות לשני מישורים: נגד המעסיק, המחזיק בכספים שהפריש העובד, ונגד קרן הפנסיה או חברת הביטוח, הממשיכות להחזיק באחריות על זכויות ה פנסיה של העובד לתקופה מסויימת, גם כאשר המעסיק אינו מפריש את הכספים. על כל עובד להיות ערני ולהתעקש כי כל ההפרשות המצוינות בחוק, משולמות באופן סדיר ומלא.
זכויות השכירים בישראל, בדרך לפנסיה המיוחלת
יציאה לפנסיה הוא מועד חשוב וגורלי בחייו של כל אדם. אנשים המסיימים את עבודתם ומגיעים לגיל הפרישה זכאים לזכויות רבות, אותם צברו במשך שנים. לאחר הפרישה, הפנסיה הופכת למקור ההכנסה הבלעדי, ולכן המהלך מלווה בחששות ושאלות רבות.
נכון להיום, גיל הפרישה עבור אישה הוא- 64 ועבור גבר הוא- 67. החל מגיל זה זכאי הפורש לקבל קצבת פנסיה חודשית מביטוח לאומי, וברוב המקרים יקבל הפורש פנסיה גם מתוכניות פרטיות שניהל באופן עצמאי או כשכיר דרך מקום העבודה, בקרן הפנסיה או מביטוח המנהלים לקצבה (פנסיה).
במקרים מסויימים ישנם שכירים הנאלצים לפרוש מוקדם ולצאת לפנסיה מוקדמת, עקב בעיה רפואית. במקרה כזה, הזכאות לסכום פנסיה מוגדר ישתנה ולרוב יקטן.
במי כדאי להעזר לפני הפרישה לפנסיה או בעת הגשת תביעה?
במקרים בהם נוצר הפסד במערך זכויות הפנסיה, מומלץ להיוועץ עם אנשי משפט הבקיאים בתחום דיני עבודה, ולהגיש באמצעותם תביעה לפיצויים. חשוב לקחת בחשבון- כל הפחתה בגובה תשלומי ה פנסיה תגרור ירידה באיכות החיים, בגיל הפרישה.
כך כדאי לנהוג גם במקרה של יציאה לפנסיה מוקדמת, ולפני שחותמים על הסכם פרישה מוקדם.
יש צורך להבין ולבאר את עקרי הסכם הפרישה המוקדמת והשלכותיו. חשוב לשים לב לכל הסעיפים הפתוחים: גובה קצבת הזקנה המבוטחת, גובה המיסוי, גובה קצבת הנכות והשארים, ועוד סעיפים קריטיים נוספים.
כל שינוי באופן חסכון הפנסיה, עלול לגרור תוצאות מפתיעות הפוגעות במבוטח. חשוב לשקול צעדים ולהתייעץ עם אנשי המקצוע המתמחים בנושא. ישנם סעיפים נוספים שכדאי לשים עליהם דגש: תשלום פיצויים לאחר הפנסיה, שחרור הכספים מצד המעסיק, היוון הכספים ודוגמאות פדיון נוספות, לכולן יש השלכות מרחיקות לכת על הפנסיה.
אסור לשכוח- את הדרך לפרישה המיוחלת לפנסיה, חשוב לתכנן בצורה קפדנית ואחראית ולהמנע מהתעסקות בתביעות מיותרות !
רונן סלע